Keratoza aktinike i referohet një copëze lezionesh të lëkurës të kuqe, të trasha, me luspa dhe/ose kore që zakonisht variojnë nga rreth 2 mm në 6 mm ose më shumë. Këto lezione konsiderohen prekanceroze. Duke prekur kryesisht njerëzit me lëkurë të hapur, keratoza aktinike shkaktohet nga ekspozimi i tepërt ndaj rrezeve ultravjollcë të diellit dhe shtretërve për rrezitje. Nëse nuk trajtohen, deri në 10% të lezioneve do të zhvillohen në karcinomë skuamoze. Më rrallë, ato do të zhvillohen në karcinoma të qelizave bazale.

Trajtimi me lazer CO2 mund të përdoret për të hequr keratozat aktinike përpara se ato të bëhen kanceroze. Gjithashtu mund të heq nishanet, qoftë për arsye estetike apo shëndetësore. Trajtimi i nishaneve është thelbësor për nishanet që kanë filluar të rriten, të rrjedhin gjak ose të ndryshojnë ndryshe, pasi ato mund të shndërrohen në melanoma – forma më vdekjeprurëse e kancerit të lëkurës. Çdo shfaqje e papritur ose ndryshim në një lezion, pllakë ose nishan është shqetësuese dhe duhet të vihet në vëmendjen e dermatologut të Venus Center për të marrë në kohë trajtimin e nishanit me lazer CO2.

  • Mund të keni djegie ose dhimbje gjatë dhe pas kriokirurgjisë së lëkurës. Lëkura juaj mund të jetë e kuqe ose e enjtur, ose mund të formohet një flluskë. Lëkura mund të gjakoset ose të infektohet.
  • Lëkura e trajtuar mund të marrë më shumë kohë nga ç’pritej për t’u shëruar dhe mund të lë një cikatrice (shenjë). Lezione të reja mund të rritet në të njëjtën zone, për të cilat mund të të duhet përsëri kryerja e kriokirurgjisë. Nervat mund të dëmtohen dhe lëkura mund të ketë ndjesinë e mpirjes. Gjithashtu, kriokirurgjia e lëkurës mund të bëjë që lëkura juaj e trajtuar të bëhet më e bardhë ose më e errët se lëkura përrreth ose të humbasë qimet në zonën e trajtuar.