Trichoskopia e flokëve dhe skalpit lejon pamjen e flokëve dhe skalpit në zmadhime nga X20 në X160. Mund të vlerësohet numri i qimeve në një njësi pilosebace. Mund të dallohet nëse folikulat e flokëve janë normale, boshe, fibrotike, të mbushura me tapa hiperkeratotike ose që përmbajnë qime të këputura. Anomalitë e ngjyrës së lëkurës së kokës ose strukturat që mund të vizualizohen nga trichoskopia përfshijnë hiperpigmentim në formë të hojeve, çngjyrimin perifollikular (hiperpigmentim) dhe skuamat. Trichoskopia është një mjet për diagnozën e shkaqeve të humbjes së flokëve, anomalitë e rralla gjenetike të rrënjës së flokëve dhe sëmundjet inflamatore të skalpit.