Llamba Wood është një mjet që përdoret për të ekzaminuar lëkurën, skalpin dhe flokët tuaj. Llamba lëshon dritë ultravjollcë (UV) ose dritë të zezë, e cila bën që disa lloje qelizash të shkëlqejnë ose të ndryshojnë ngjyrat. Ky test i shpejtë dhe pa dhimbje shpesh përdoret për të ndihmuar në diagnostikimin e infeksioneve fungale, bakteriale dhe parazitare.

Ekzaminimi me llamben e Wood mund të ndihmojë në diagnostikimin e disa sëmundjeve, duke përfshirë:

  • Pigmentim anormal, si melasma dhe vitiligo.
  • Infeksionin bakterial, duke përfshirë Pseudomonas dhe Corynebacterium.
  • Zgjebe dhe morra koke.
  • Infeksionet fungale të lëkurës
  • Papërsosmëritë e lëkurës si aknet, plakja e lëkurës dhe milia.

 

Ky test është i sigurt dhe nuk shkakton ndonjë dëmtim të lëkurës. Shumë rrallë, te njerëzit me ndjeshmëri ekstreme ndaj dritës, llamba mund të shkaktojë një skuqje të përkohshme.

Megjithatë, llamba mund të shkaktojë dëme në sytë tuaj, veçanërisht me ekspozim të përsëritur. Mund t’ju kërkohet të mbyllni sytë gjatë ekzaminimit.